Olisin voinut tänäkin vuonna kirjoittaa tänne pitkän muistokirjoituksen rakkaalle tyttärellemme ja muistella taakse jäänyttä elämää, mutta toistaisin varmasti paljon aiemmin kirjoittamiani asioita.

Ei tämä nykyinen päivä kerrallaan olemiseni ole tästä sen elämämmäksi muuttunut. - Surua ja ikävää kannamme hautaan saakka.

Olen yrittänyt muistella myös toisia edesmenneitä läheisiä, vaikka se on aina lähes mahdotonta, kun sukuhaudalle astelee. Samassa haudassa lepäävät isäni ja äitini, mutta aina ajatukset kääntyvät väkisinkin omaan tyttäreen ja toiset läheiset jäävät lähes aina huomiotta.

Vuosia sitten siellä muistelin toisinaan hymyssä suin vanhempiani ja kerroin ajatuksissani heille perheemme elämäntilanteista, niin huonoina, kuin hyvänäkin hetkinä. – Mutta nykyään en sukuhaudalle enää hyvillä mielin, enkä hymyhuulilla koskaan kykene astelemaan. - Aina on mielen yllä matalapainetta, kun sinne menen, vaikka kuinka pyrkisin ajattelemaan hyviäkin asioita.

Isäni kuolinpäivä on 6.6. ja hänelle kukkia viedessäni, olen yrittänyt muistella myös niitä hetkiä, kun hän oli tässä maailmassa ja sitä päivää, kun hän äkkiarvaamatta joutui meidät jättämään. Olen lukenut myös paljon hänen rintamamerkintöjään 70-vuoden takaa, ymmärtääkseni millaista hänen elämänsä sodan tiimellyksessä oli ja on suoranainen ihme, että sieltä hengissä koskaan kotiin ja työelämään palasi - päästäkseen eläkkeelle ja menehtyäkseen heti ensimmäisinä eläkevuosinaan.

Kävin viemässä kynttilän myös tyttäriemme ystävän haudalle, joka menehtyi alle 25 vuoden iässä viime vuoden tammikuussa. Hän oli tyttärillemme kuin isoveli, hieno ja sympaattinen nuorimies, joka menehtyi liikenneonnettomuudessa ulkomailla. – Kovasti myös häntä kaipaamme.

Tällä tavalla olen pyrkinyt kääntämään huomioni myös toisiin edesmenneisiin, vaikka se ei ole helppoa ja aina haudoilla käydessäni, ajatukset kääntyvät edesmenneeseen rakkaaseen tyttäreen, joka olisi viettänyt tänä vuonna 24-vuotis-syntymäpäiviään sisarensa kanssa.

Nyt olen joutunut onnittelemaan rakkaita lapsiani joka vuosi tammikuun 2011 jälkeen eri tavalla. - Toista tytärtämme kotiin ja toista taivaankotiin.